OEE Learn How to Use It Right והדרך הנכונה להשתמש בו חלק ג’

OEE מדד משולב לניתוח יעילות הייצור – למדו איך להשתמש בו נכון – חלק א’

חלק א’ קיבלנו סקירה על ה-OEE  ועל הגורמים להפסדים, בחלק ב’ ראינו דוגמאות לחישוב מדד OEE  (מדד משולב לניתוח יעילות הייצור) ובחלק זה נראה ארבע דרכים עיקריות שבהן ה – OEE  משמש אותנו ביעילות.
manufacturing_scheduling

בואו ונעיף מבט על ארבע דרכים עיקריות שבהן ה – OEE יכול באמת לשמש אותנו ביעילות:

 

הערך המשמעותי של מדד OEE (מדד משולב לניתוח יעילות תהליך הייצור) הוא ש OEE עוזר לכם להבין   ולנתח  את ששת הגורמים השליליים שמשפיעים על מסגרת ה – OEE . ניתן לחשוב על זה כעל אמצעי שיפור ולא  כעל KPI (מדדי ביצוע מרכזיים). מדד כמו בניית לוח זמנים הוא אינדיקטור פשוט של איך התהליך  מתפקד כנגד לוח זמנים. כמו כן, מדד כמו OTIF (בזמן מירבי) מאפשר לכם לדעת אם אתם עומדים בדרישת הייצור / התהליך.

עם זאת, אם אתם לא עומדים בביקושים בגלל שהציוד אינו פועל ביעילות הנדרשת, אתם צריכים לדעת למה. וזה המקום שבו ה- OEE (מדד משולב לניתוח יעילות תהליך הייצור) מגיע. ה – OEE מספק רמות ניתוח וזאת על מנת לעזור ולשפר. האם יש יותר מדי זמן השבתה ? לא מספיק ייצור בעת הפעלה? האם יש פגמים רבים מדי?

במקור ל’פלר  לומד על הערך של ה- OEE (מדד משולב לניתוח יעילות הייצור) ממהנדס טויוטה שהיה ‘אחד ממאה האנשים חסרי השם שעזרו לפתח את ה-) TPM שיפור מתמשך של ביצועי הציוד בארגון) בשנות ה -1970.’ המהנדס יעץ לו להשתמש בערך פשוט כמו לבנות על הקו לוח זמנים, להשתמש ב- OEE  כדי ללמד את הצוותים על אובדן זמן.  אם אתם בדרך כלל עומדים בלוחות זמנים, אתם עשויים לחשוב “וואו, אנחנו טובים; ואין מה לשפר”, אמר ל’פלר. במקרים רבים, מכונות יכולות להיות מופעלות בצורה מסוימת במשך שנים, ואף אחד לא חושב על דרך  הביצוע. זה פשוט מצב כפי שהוא ומקובל כנורמה.

אומר ל’פלר :אבל אם אנחנו מיישמים את ה –OEE  (מדד משולב לניתוח יעילות הייצור) וצוות המיקוד מסתכל בכל צעד וצעד על כל קו ייצור ומכונה ומזהים היכן אנחנו לא מוסיפים ערך, איפשהו זה מוגדר כהפסד במדד ה –OEE.  אנחנו יכולים לדגום את ה- OEE בתהליך נתון די בקלות ולזהות הזדמנויות כדי להפחית את ששת הגורמים השליליים המשפיעים על מסגרת מדד OEE.

מדד שרשרת ערך פשוט כמו לבנות על לוח זמנים ( build-to-schedule) לא יגיד לכם אם המכונה נמצאת בשימוש יעיל, כי היעד מבוסס על לוח זמנים, או דרישה נוכחית ולא על יכולת תיאורטית. ייתכן שאתם פועלים במהירות פחותה בהרבה, אבל עדיין מגיעים ליעד שלכם.

ה –OEE (מדד משולב לניתוח יעילות הייצור) עוזר להתאים את הקיבולת התיאורטית של הציוד עם דרישות הייצור. אם אינכם עומדים בביקוש ואתם מוצאים כי הציוד כי אינו מתפקד (הפעלה של ה OEE בשפל וה-OEE  לא עומד בדרישות התהליך), אתם יודעים שיש לכם בעית יעילות שניתן וצריך לשפר. אם הציוד פועל ב- OEE גבוה אבל לא עומד בדרישות התהליך, אתם יודעים שיש לכם בעית קיבולת. וגם אם אתם עומדים בדרישות ללא ה- OEE אתם לא יודעים אם יש קיבולת רזבית כדי לשמור על שינויים בביקושים.

 

 מדד OEE ככלי לשיפור המדד

דבר ראשון, אף פעם לא מנסים להכפיל את שיעורי ה- OEE (מדד משולב לניתוח יעילות תהליך הייצור) על פני מספר קווים, או תהליכים. לא ניתן לחשב את ה- OEE למפעל, ניתן לחשב רק את ממוצע. ובעוד ה- OEE הממוצע למפעל יכול לתת מושג כללי של ביצועי הציוד (נצילות OEE נמוכה הכוללת היא בדרך כלל אינדיקטור של נכסים המתוחזקים באופן גרוע). בשום מקום לא קבעו כי ה- OEE אמור לשמש ברחבי הארגון, או להשתמש ב –OEE  כדי להשוות משמרות, מחלקות, מפעלים, או חטיבות.  זה מעולם לא היה מיועד לשימוש בדרך זו.

OEE כמדד לביצועים וניתוח הפסדים

במקום זאת השימוש הטוב ביותר ב – OEE הוא מדידת ביצועים וניתוח ההפסדים ליחידת ציוד מסוימת, כך שהם יוכלו (1) להיות מובנים (2) להיות מנותבים. ברמה העליונה, הוא מודד תפוקה מירבית כנגד תפוקה מירבית מתוכננת באמצעות שעות ייצור מתוכננות וזמן מחזור אידיאלי. זהו מדד של כמה הציוד מתפקד. וכאשר יש בעיה, הוא מספק את הפירוט של זמינות, ביצוע, איכות וזאת על מנת לחדד את הבעיה.

הרעיון הוא למדוד את ה –  OEE על יחידת המוצר או צוואר בקבוק ולעבוד כדי להרים את זה. התמקדו בשיפור הנכס, ,תוך כדי שימוש ב- OEE כדי לבדוק ולראות אם עושים את  הדברים הנכונים, ולאחר מכן יש להמשיך הלאה. בסופו של דבר אתם הולכים למדוד עם ה- OEE  את הכל. מכיוון  שכל הקונספט מאחורי הייצור הרזה הוא להסיר המגבלות שלכם. בכל פעם שאתם מסירים אילוץ אחד זה אומר שמשהו אחר בזרם הערך הופך לאילוץ. וזה המקום שבו הרעיון של Kaizen (שיפור מתמיד)  נכנס למשחק.  ה -OEE  הוא אינדיקטור מוביל שיכול לכוון אתכם בכיוון שבו נדרשים שיפורים; ובעקבות כך הוא הופך להיות אינדיקטור בפיגור שאומר אם עשיתם את הדבר הנכון או לא.

מדד OEE כאמת מוחלטת או אמת מידה

היעד שלך לא צריך להיות אמת מידה עולמית. מדובר בציור קו בחול עבור יחידת ציוד  נתונה   (לרוב אילוץ או צוואר הבקבוק) ובדיקה היכן אתה נמצא ביחס לאותו קו. תהליכים מסוימים לעולם לא יהיו מסוגלים לתת לך מספר ברמה עולמית, כי הם לא נועדו לעשות את זה.

זה לא על שינוי מספר; אלא על הדברים שאנחנו עושים כדי לשנות את המספר. המספר עצמו לא אומר כלום. אתם יכולים להיות ב -17%, או, כפי שהראיתי, 120%. זה תלוי מה אתם מגדירים בתור אחוז  תפעולי רגיל. אז זה לא אם ה- OEE שלך הוא  85% או 25%; אלא  האחוז שאתם משפרים הוא המדד האמיתי של ה- OEE ברמה העולמית.

ה OEE כקנה מידה

כמו כל מדד אחר ה- , OEE יכול לשמש ככלי לדרבון או תמריץ לאנשים , אבל בכל זאת, ה – OEE נועד להוות קנה מידה למדידת השיפור. אלא אם כן משתמשים בו מאוחר יותר. אומנם תקבלו את המספרים שאתם מחפשים, אבל אתם לא תקבלו את התוצאות הצפויות. השימוש הנכון הוא הרבה מעבר להאשמת אנשים. להבין מה צריך לשנות בתהליך. רק אז יהיה ניתן לקבל את הערך האמיתי   של ה – OEE (ולצורך העניין כל מדד) ומחוץ ל TPM (שיפור מתמשך של ביצועי הציוד בארגון).

 

לפגישת ייעוץ והטמעת מדד OEE בארגונכם, אנא התקשרו 08-9102070

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping

התחברות

יצירת חשבון